Nationaal Fietsmuseum Velorama

Onlangs hebben we met veel enthousiasme voor het Nationaal Fietsmuseum Velorama mogen meewerken aan een project met als doel meer (digitale) beleving te creëren in het museum. Al eerder hadden we de Piet Pelle display op de bovenste verdieping van het museum weer nieuw leven ingeblazen door een beeldscherm in een oude beeldkoffer in te bouwen.

De vraag van het museum: We willen graag meer vertellen over de objecten in ons museum op een interactieve manier. De eigenaar van het museum, Dhr. G.J. Moed had hiervoor een app in gedachte.

Er waren verschillende redenen waarom deze stap niet eerder was gezet:

  • Er leken geen betaalbare oplossingen te zijn om het doel eenvoudig te bereiken.
  • Er was te weinig kennis binnen de organisatie om een keuze te maken uit de verschillende mogelijkheden.
  • Er was intern te weinig capaciteit om een project van de grond te krijgen.
  • Kortgezegd was het lastig om de eerste stap te zetten.

Allereerst hebben we het museum goed leren kennen en geanalyseerd welke mogelijkheden en beschikbare middelen er waren.
Vervolgens hebben we een plan geschreven voor het museum en i.s.m. het museum voor de financiële middelen gezorgd.

Het project dat hieruit voort vloeide bestond uit een aantal componenten: Realisatie van de techniek (software), de content en de fysieke
middelen (bordjes) in het museum.

Het idee was om 20 museumstukken te digitaliseren en de content beschikbaar te stellen op een mobiel apparaat. Uiteraard stelt de ontwikkelde techniek ons in staat véél meer dan 20 museumstukken te digitaliseren en beschikbaar te stellen in een looproute. In een eenvoudig te beheren CMS kunnen de museumstukken worden opgevoerd en worden ingedeeld in verschillende looproutes. De oplossing is dus zeer schaalbaar. Aangezien alle content in een web-omgeving is opgenomen, kan deze in de toekomst ook op andere manieren beschikbaar gesteld worden (bijvoorbeeld op schermen of op een website).